Spoed!
Menu

Multidisciplinair team

Op de afdeling revalidatie van de Sint Maartenskliniek kunt u terecht bij een multidisciplinair behandelteam dat gespecialiseerd is in de herkenning en behandeling van Softenon slachtoffers. De revalidatiearts kan u informeren over de officiële erkenning van Softenon slachtoffers in Duitsland en samen met het team bekijken welk behandeltraject u het meest past.

Het multidisciplinair team van de Sint Maartenskliniek:

4.3_Medische informatie_Multidisciplinair team.jpg

De revalidatiearts

De revalidatiearts coördineert de behandeling en is daarvoor eindverantwoordelijk. Wanneer u het behandelplan of andere zaken over de behandeling als geheel wilt bespreken, kunt u dit met de revalidatiearts doen. U ontvangt hiervoor rond elke teambespreking een uitnodiging. Tevens bestaat er een telefonisch spreekuur. Dat geldt ook voor de partner of de familie. De revalidatiearts richt zich op de medische revalidatiezorg en bekijkt hoe u in de toekomst zo goed mogelijk kunt functioneren. De revalidatiearts werkt nauw samen met de behandelaars in het team.

De fysiotherapeut

De fysiotherapeut doet lichamelijke oefeningen met u. Deze richt zich daarbij op bewegingen die u in het dagelijks leven veel moet maken, zoals het opkomen vanuit een liggende naar een zittende houding, het gaan staan en lopen. U leert daarbij wat uw lichamelijke mogelijkheden en beperkingen zijn. U leert ook hoe u uw manier van bewegen in positieve zin kunt veranderen en wat u daar zelf aan kunt doen. Naast inspanning is daarbij ook ontspanning van wezenlijk belang. De fysiotherapeut oefent met u onder andere in de oefenzaal, een behandelcabine of buiten Dit kan in een groep zijn of middels een individueel oefenprogramma. Op de pagina Paramedische behandelingen vindt u meer informatie over behandelingen door de fysiotherapeut.

De physician assistant

De physician assistant (P.A.) is een medewerker met een afgeronde HBO-opleiding en is ingeschreven in het BIG-register (Wet op de beroepen individuele gezondheidszorg). De P.A. is opgeleid om zelfstandig medische handeling uit te voeren. Daarmee neemt de P.A. een aantal taken van de specialist over en mag bepaalde medische ingrepen doen. Dit gebeurt altijd in nauwe samenwerking met de behandelend arts. 

De ergotherapeut

De ergotherapeut bekijkt hoe iemand de dagelijkse activiteiten zo zelfstandig mogelijk kan verrichten. Daarbij kunt u denken aan het huishouden, hobby's en werk. Zo is er een speciale keuken om te oefenen. Verder kunt u aanwijzingen krijgen over de juiste lichaamshouding. Ook kijkt de ergotherapeut samen met u naar geschikte vervoersmogelijkheden. Ten slotte geeft de ergotherapeut advies over eventuele aanpassingen in uw woning of werkomgeving. Op de pagina Paramedische behandelingen vindt u meer informatie over behandelingen door de ergotherapeut.

De psycholoog

De psycholoog kan een rol spelen bij het verwerken van hetgeen u overkomen is en eventuele problemen die het gevolg daarvan zijn. De psycholoog zal zowel met u als met uw partner of familieleden bespreken in welk opzicht geestelijke of maatschappelijke ondersteuning wenselijk is. De psycholoog is ook deskundig in het onderzoeken en trainen van bijvoorbeeld: aandacht, concentratie, geheugen, ruimtelijk inzicht, coördinatievermogen of traumaverwerking. Verder houdt de psycholoog zich bezig met het onderzoeken en behandelen van mensen met voortdurende pijnklachten. Op de pagina Paramedische behandelingen vindt u meer informatie over behandelingen door de psycholoog.

De maatschappelijk werkende

De maatschappelijk werkende heeft regelmatig gesprekken met u en uw partner en/of familie. Hij of zij biedt begeleiding bij de verwerking van hetgeen er met u gebeurd is en bij het leren omgaan met de huidige situatie. Ook kan de maatschappelijk werkende u helpen met allerlei praktische vragen en problemen, bijvoorbeeld op financieel gebied. Verder bespreekt de maatschappelijk werkende met u de mogelijkheden op het gebied van werk en tijdsbesteding.

De verpleegkundig specialist

Een verpleegkundig specialist heeft een aanvullende maasteropleiding gedaan. De verpleegkundig specialist is opgeleid om zelfstandig medische handeling uit te voeren. Daarmee neemt de verpleegkundig specialist een aantal taken van de specialist over en mag bepaalde medische ingrepen doen. Dit gebeurt altijd in nauwe samenwerking met de behandelend arts. 

De bewegingsagoog

De bewegingsagoog houdt zich bezig met het opnieuw, nieuw of anders aanleren van bewegingen. Daarbij worden sport en spel als middel gebruikt. Onder leiding van een bewegingsagoog kunt u bijvoorbeeld werken aan het verbeteren van de coördinatie tijdens het bewegen. Verder is het van belang dat u plezier in het bewegen ontwikkelt. Er wordt onder andere geoefend in de oefenzaal, het zwembad of buiten. Ten slotte kan de bewegingsagoog u begeleiden bij het zoeken naar sportmogelijkheden na de revalidatieperiode en valtechniek trainen.

Diëtist

Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziekte als gezondheid. Men kan bij een diëtist terecht voor begeleiding voor voedingsadvies bij medische klachten zoals een hoge bloeddruk of hoog cholesterolgehalte, diabetes, voedselallergie en het prikkelbare darm syndroom.

De revalidantengastvrouw

De revalidantengastvrouw is altijd aanwezig in de koffiekamer. U komt haar tegen bij het introductieprogramma. U kunt bij de revalidantengastvrouw een kop koffie gaan drinken als u tussen uw therapieën even tijd heeft. Zij heeft een luisterend oor en kan u op weg helpen als er onduidelijkheden of vragen zijn.

De centrale planning

De medewerkers van deze afdeling maken uw behandelrooster en stellen dat zo nodig bij. Zij proberen enerzijds rekening te houden met uw wensen, maar verwachten anderzijds dat u het rooster zoveel mogelijk volgt.

De andere medewerkers

U komt ongetwijfeld al snel andere medewerkers tegen. Zo zijn er de medisch secretaressen. Zij maken zo nodig een afspraak met de revalidatiearts. Ook kunt u bij hen terecht met vragen over het taxivervoer en de taxivergoeding. Verder zult u zich dagelijks melden bij de receptionist om aan te geven dat u aanwezig bent.

A A Vergroot
Print
Nesos ZonMw Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport ZonMw
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport
ZonMw
ZonMw