Spoed!
Menu

Hulpmiddelen

In de loop der jaren zijn er voor mensen met een lichamelijke beperking diverse hulpmiddelen ontwikkeld, aanvankelijk om beter of verder te kunnen lopen of de armfunctie te verbeteren, denk bijvoorbeeld aan been- en armprothesen of orthesen.
Voor het testen van de eerste pneumatische prothesen
 en orthesen in Nederland begin jaren zeventig, is de groep Softenon slachtoffers als proefpersoon gebruikt. Daarna zijn er ook hulpmiddelen ontwikkeld om de dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken, zoals het aan- en uittrekken van kleding, het haren kammen of het gebruiken van sleutels. Sommige hulpmiddelen zijn door ergotherapeuten of patiënten zelf bedacht en gemaakt. Hoewel vandaag de dag de keuze in standaard hulpmiddelen en voorzieningen zeer uitgebreid is, zijn deze meestal ongeschikt voor Softenon slachtoffers. Aangezien zij fysiek vaak tweezijdig zijn aangedaan en geen duim of onvoldoende duimfunctie hebben, is er de noodzaak om hulpmiddelen speciaal op maat te laten maken. Soms gebruiken ze normale gebruiksvoorwerpen als handig hulpmiddel, soms in originele staat of in aangepaste vorm.

3.1 Leven met Softenon_Hulpmiddelen.jpg 3.1 Leven met Softenon_Hulpmiddelen_a keuken.jpg 3.1 Leven met Softenon_Hulpmiddelen_h hulphonden.jpg Alinker.jpg

Op deze pagina vindt u een overzicht van verschillende rubrieken hulpmiddelen: keuken, sanitair, persoonlijke verzorging, apparatuur, handigheidjes en preventie. Klik op de betreffende rubriek om te zien welke hulpmiddelen er zijn.

Diverse hulpmiddelen zijn verkrijgbaar bij V!GO Nijmegen (Sint Maartenskliniek). Hier kunt u ook eventueel hulpmiddelen testen.

Daarnaast kunt u zelf bij de volgende websites van aanverwante verenigingen naar specifieke hulpmiddelen zoeken:

  • In dit document vindt u links naar websites met handige (ergonomische) hulpmiddelen of gebruiksvoorwerpen op huishoudelijk-, verzorgings- en medisch gebied.
  • Voor oplossingen en hulpmiddelen bij een beperking, kijk op de site van Scouters
  • Er bestaat ook een website waarop particulieren en bedrijven nieuwe én tweedehands spullen aanbieden, speciaal voor mensen met een beperking. U kunt hier ook een advertentie plaatsen onder ‘gevraagd’ als het product dat u zoekt niet op de website staat.
Specifieke hulpmiddelen op het gebied van:
Apparatuur & accessoires 38 items
Handigheidjes 36 items
Hulphonden 1 item
Keuken 69 items
Persoonlijke verzorging 51 items
Sanitair 10 items
Vervoer 24 items
A A Vergroot
Print
Nesos ZonMw Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport ZonMw
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport
ZonMw
ZonMw