Spoed!
Menu

Apparatuur & accessoires

Op deze pagina vindt u een overzicht van hulpmiddelen en gebruiksvoorwerpen in de rubriek apparatuur. Bij elk hulpmiddel vindt u een korte uitleg en een link waar het mogelijk verkrijgbaar is. Voor een laatste update of prijs van het hulpmiddel kunt u ook eerst zelf op Google zoeken.

Tablet-PC combi (onder andere ASUS EP121)

Een tablet PC is 2-in-1: het heeft de power en memory van een PC, maar het  scherm en toetsenbord (bluetooth) zijn los van elkaar te gebruiken.

Met name handig bij beperkte reikwijdte bij een laptop waarvan de toetsen boven de muis zitten en dus te ver weg voor goed gebruik.

Wanneer u voor een normale tablet kiest, kan een los wireless toetsenbord soms handiger zijn om te typen dan op het tablet zelf.

www.asus.com

Laptop-Tablet combi: LENOVO IdeaPad Hybrid

De Lenovo IdeaPad Hybrid is een laptop én tablet in een.

Het scherm is een tablet, dat klikbaar is in het toetsenbord.

www.lenovo.com

 

Mini laptop-Tablet combi: DELL Inspiron Duo-laptop

Dell komt met de oplossing voor mensen die niet kunnen kiezen tussen een tablet of een netbook: de Dell Inspiron Duo. Dit apparaat is een convertible, oftewel een samengaan van twee apparaten. Doordat het scherm 180 graden te kantelen is, kan de Duo als tablet óf als netbook gebruikt worden. Op die manier profiteert u van de handigheid van een tablet, maar ook van het fysieke toetsenbord van een netbook.

www.dell.com

PC muis op hoofd

De Tracker Pro is een muisvervanger die met het hoofd bediend wordt. Met behulp van een reflecterend stickertje op het voorhoofd of brilmontuur kan de camera hoofdbewegingen detecteren die worden vertaald naar bewegingen van de muispijl op het beeldscherm.
Om de muispijl te bewegen is slechts een minimale hoofdbeweging nodig. De Tracker Pro ondervindt geen last van storend licht, zoals zonlicht, maar blijft in alle omstandigheden goed functioneren. De Tracker Pro gedraagt zich zoals elke andere muis. Ter vervanging van de muisknoppen kunnen twee schakelaars worden aangesloten. Ook software voor dwellselectie (automatisch klikken) wordt ondersteund. Door het hoofd op en neer te bewegen kan men gemakkelijk door een pagina scrollen. Door gebruik te maken van een toetsenbord op het scherm kan de gebruiker zelfs typen met het hoofd.

www.rdgkompagne.nl/producten/Bedieningshulpmiddelen/Muisbesturing/Tracker-Pro

of informeer naar overige muisopties bij Ergo SMK

KONIG numeriek keypad

Los numeriek keypad met geïntegreerde trackball (KONIG).

www.okaphone.com

CHERRY G84-440 mini keyboard met geïntegreerde trackball

Dit is een mini keyboard met een geïntegreerde trackball (muis)

Doelgroep: mensen met zeer weinig ruimte op hun bureaublad of rolstoel-blad. Mensen met beperkte bewegingsmogelijkheden van arm en/of hand. Dit is een ruimtebesparend en lichtgewicht toetsenbord met 84 toetsen, u vindt er geen numeriek gedeelte op! Het is ultra plat en met een (16 mm in doorsnede) trackball, dus u hebt geen aparte muis meer nodig!

www.edupro.nl

Toetsenbord met geïntegreerde trackball (onder andere HP)

Diverse alternatieven voor toetsenbord met geïntegreerde trackball bijvoorbeeld van HP. Tip: google op “toetsenbord geïntegreerde trackball”. Kies die met de trackball rechtsonder, aangezien de meeste trackballs bovenaan het toetsenbord zijn geplaatst en daardoor onbereikbaar zijn.

www.centralpoint.nl

Deelbaar toetsenbord (onder andere Freestyle)

U hoeft niet te ver naar het midden te reiken, het toetsenbord kan ver genoeg uit elkaar staan, waardoor er minder belasting op schouders, nek en rug bestaat. Het FreeStyle SOLO 20 inch ergonomisch toetsenbord kenmerkt zich doordat het via eenvoudige mechanismen is te gebruiken in vele, vaak persoonlijke, houdingposities. Het toetsenbord kan ook aan de bovenzijde los gemaakt worden waardoor deze ook in breedte is te plaatsen. Het toetsenbord is in breedte instelbaar van 390 tot 890 mm en instelbaar op de persoonlijke breedte van de gebruiker.

www.backshop.nl 

Laptopstandaard (onder andere Mantis, Avanka) - inklapbaar

Laptopstandaard - multi-functioneel (ook te gebruiken als toetsenbord verhoger/schuin of als boekenstandaard). Kies een lichtgewicht standaard die in hoogte (hoek) verstelbaar én inklapbaar is, dus gemakkelijk mee te nemen.

www.allesmobiel.nl of www.easy-ergonomics.nl 

Ergo rider

Ergo-Rider: halve maan plank aan bureau voor ondersteuning armen (ontlasting rug). Verlenging bureau - vormt zich om u heen, tevens in breedte verkrijgbaar, doch ook andere merken met niet-deelbare verlengingen mogelijk.

www.health2work.nl   of  www.ergoshop.nl 

Bureauplank: zelf ontworpen/gemaakt

Laat een stalen plank met zachte toplaag op maat maken: Op de juiste locatie een deelbaar toetsenbord (bijvoorbeeld Freestyle SOLO) uitsnijden, hierdoor komen de toetsen op dezelfde hoogte als de bureauplank. Dit voorkomt extra hoogte ná correcte hoogte-instelling hoog/laagbureau. Eventueel gelpads onder armen aanbrengen op “ellebooghoogte” voor extra steun. Hierdoor verminderen nek- en rugbelasting.

Doe-het-zelf

Mondstick - telescopisch voor typen met mond

Mondstick - telescopisch voor typen met mond.

www.hulpshop.nl of www.bol.com

Mondstick - niet-telescopisch

Mondstick - niet-telescopisch.

www.hulpshop.nl 

Mondstick om zelf te maken

Goedkopere oplossing (zelf maken):

Monteer op het uiteinde van een houten stokje een anti-slip dopje, bijvoorbeeld van rubber of een "kikkeroog".

Doe-het-zelf

PC Spraakherkenning SOFTWARE (Dragon)

DRAGON softwarepakket voor spraakherkenning in diverse talen, inclusief dictafoon, die ingesproken tekst later omzet in tekst op PC.

Kies het pakket dat het meest geschikt is voor het aantal programma’s waarmee u werkt en de juiste koptelefoon (makkelijk opzetten).

www.spraakherkenning.nl of www.backshop.nl 

Camera's met draaibaar scherm (bv NIKON Coolpix S6900 of S9900*)

Camera met uitklapbaar en draaibaar scherm. Foto en Video mét WIFI.

Doordat het scherm naar links uitklapt wordt hij breder en is zo gemakkelijker vast te houden. Vervolgens draait u het scherm naar het beste zicht, waardoor u de camera tegen de borst kunt zetten voor meer stabiliteit en hoeft u hem niet op te tillen, noch ver af te houden.

Voorloper was S6600. Er komen steeds nieuwe typenummers uit.

Google eerst op “digitale camera met uitklapbaar LCD scherm”.

www.nikon.nl

 

Camera's met draaibare lens (bijvoorbeeld NIKON Coolpix KG920*)

Camera waar u de lens kunt draaien voor betere functionaliteit.

Er komen steeds nieuwe typenummers uit dus zelf googelen.

Voorbeeld camera uitklapbaar scherm (bijvoorbeeld Casio Exilim Tryx*)

Camera waarvan u het scherm naar rechts kunt uitklappen en links goed houvast hebt aan frame. De Tryx is een bijzonder vormgegeven camera die zich het best laat omschrijven als een platte creditcard-achtige camera waarvan u een rechthoekig frame uit kunt trekken dat u als een soort statief kunt gebruiken om de camera te positioneren.
De camera is uitgerust met een 21mm groothoeklens (zonder optische zoom) waardoor u probleemloos de hele voorgrond kunt vastleggen, of gebruik de panoramafunctie. Het lcd-scherm is kantelbaar zodat u dit altijd goed kunt positioneren (desnoods op uzelf gericht).

Er komen steeds nieuwe typenummers (dit type niet meer te koop).

Voorbeeld camera roterende lens (Sony Cybershot DSC-F88/-F77*)

Camera waar u de lens zélf kunt draaien zodat u de camera op uw eigen manier en hoogte kunt vasthouden.

Er komen steeds nieuwe typenummers (dit type niet meer te koop).

www.sony.nl

Filmcamera met beeldstabilisatie: Flip Mino III HD 8 GB

De Flip Mino III HD 8 GB is onderdeel van een van de populairste camcorder-families. De flips zijn klein, gemakkelijk in gebruik en filmen bovendien in HD 720p (1280 x 720) met 60 frames per seconde. De Mino III HD 8 GB heeft hier nog wel iets aan toe te voegen. Deze pocketcam is namelijk een van de eerste ter wereld met beeldstabilisatie. Dit vindt u maar zelden in de pocket camcorders terug, maar is wel nodig wanneer een apparaat zo licht is. Mét flip-out USB-arm: via deze aansluiting laadt de accu ook weer op.

www.ladago.nl of www.amazon.com

SANYO Xacti

SANYO Xacti (HD Videos/10 megapixels foto's).

www.amazon.com

Voorbeeld waterdichte en schokbestendige foto/filmcamera: GE DV1

De GE DV1 kan klappen van een afstand van 1,5 meter met gemak opvangen en laat u hem een keer in het water vallen (druk tot 5m diepte), dan hoeft u hem niet meteen af te schrijven. Videobeelden schiet u in een maximale resolutie van 1080p met 30 frames per seconde. Foto's in een resolutie van 5 megapixels. U kunt zelfs continu foto's maken met een snelheid van maar liefst 7,3 frames per seconde. De kwaliteit van de beelden wordt gehandhaafd door een elektronische beeldstabilisator waardoor trillingen worden onderdrukt, zodat de beelden onbewogen blijven. Ondanks het compacte formaat van de GE DV1 is er een 4x digitale zoom aanwezig en kunt u de beelden terugkijken op een 2,5 inch LCD-scherm. De GE DV1 heeft zowel een HDMI-aansluiting als een ingebouwde USB-aansluiting (ook voor opladen). Een volledig opgeladen accu geeft een gebruiksduur van 80 minuten video of zo'n 280 foto's. Geheugen: tot 32 GB.

www.amazon.com

Voorbeeld GSM met grote toetsen

Zowel vaste als mobiele telefoons zijn verkrijgbaar met grote toetsen voor meer bedieningsgemak.

Googel op “GSM senioren”

GSM hoesje (flipover) combi met polsband (NOKIA plectrum)

Met een handbeperking (bijvoorbeeld geen duimen) is het lastig een smartphone vast te houden en te bedienen. Kies een smartphone die niet té breed is of stop deze in een flipover hoesje, zodat u deze in twee handen kunt vasthouden. Bevestig door het gat van de flitser of camera een polsbandje, bijvoorbeeld NOKIA plectrum, waardoor u de smartphone strak tegen uw lichaam kunt trekken (nóg breder maken bij korte armen) om op de grond vallen te voorkomen én is veiliger tegen diefstal (afpakken) bij gebruik in openbare ruimtes.

Koop het geschikte flipover gsm hoesje en voor NOKIA plectrum:

www.digitalsonline.nl

Electrische Hoog-Laag tafel

Een hoog-laag tafel met elektrische bediening op goede hoogte in te stellen.

Afmetingen: 160x80 en hoogte van 65-125 cm.

Het blad is in diverse vormen en kleuren los te koop, maar u kunt er ook een zelf op maat, kleur en materiaal laten maken.

www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/S69022537/

Interieur op maat

Bij Silva-interieurbouw in Beneden-Leeuwen (zie onderstaande voorbeelden), bij Doeland of andere interieurbouwers kunt u uw kasten en meubels op maat laten ontwerpen en maken. Handigheidjes zijn bijvoorbeeld uittrekbare lades onderin de kast voor schoenen of uittrekbare planken en of bakken in een kast.

Ook een elektrische kledinglift kan handig zijn bij ruimtegebrek, met name  wanneer u de voorkeur geeft aan hangen in plaats van vouwen of stapels in de kast, wat lastig is bij korte armen en een armbeperking.

www.silva-interieurbouw.nl

Interieur op maat: Elektrische kledinglift

Optimaal gebruik maken van garderobekast door 2 lagen boven elkaar te hangen en de bovenste stang vervangen door een elektrische kledinglift met afstandsbediening.

www.kast-inrichting.nl of www.silva-interieurbouw.nl voor inbouw

Instructiefilmpje:

www.youtube.com/watch?v=v9Sw7B6BpAc   

Interieur op maat: Uittrekbare plank onderin garderobekast (schoenen)

Maak van een plank op rails een uittrekbare bodem in uw kast of halverwege (boven ladenblok) waarop u schoenen kunt zetten die u zonder te bukken of met uw voeten kunt pakken en weer in de kast kunt opbergen. Zorg dat de plank opstaande randen heeft (behalve aan de voorzijde), zodat alles erop blijft staan en er niets achter de plank kan vallen en u tóch met uw voeten de schoenen eraf kunt schuiven of pakken.

Doe-het-zelf of www.silva-interieurbouw.nl

Interieur op maat: Uittrekbare bakken/planken in garderobekast

Bij korte armen of een armbeperking: voorkom bukken en duiken in uw kast door in plaats van vaste planken deze op rails te laten maken, of deze bakken (zie foto) voor losse spullen zodat u overal gemakkelijk bij kunt, eventueel ook vanaf de zijkant. In dit voorbeeld ziet u een garderobekast maar ook een werkkast kunt u zo zelf ontwerpen en laten maken.

Doe-het-zelf of www.silva-interieurbouw.nl

 

Lapdesk / schootkussen voor GSM en tablet of schrijfplank (Kikkerland)

Met een Kikkerland schootkussen kunt u handenvrij lezen waar en wanneer u maar wilt, zittend of liggend. De ingebouwde gleuf is geschikt voor een pen of u kunt ereen GSM of tablet inzetten voor handsfree bediening. Gebruik de mini lapdesk met de gleuf naar voren wanneer  u verkorte armen hebt. De lapdesk heeft een vormend kussentje onder de harde bovenkant en u kunt deze ook gebruiken als een in de goede positie liggende schrijfplank op bijvoorbeeld een armleuning of borst. U ontlast op deze manier uw schouders, nek en armen. Op de foto is een mini lapdesk te zien, maar deze is ook groter verkrijgbaar.

www.cadeautjes.nl

Boekensteun (ook handig voor tablet of GSM)

Met deze boekenpoef kunt u handenvrij lezen waar en wanneer u maar wilt, zittend of liggend. Aan de achterkant vindt u een handig opbergzakje voor bijvoorbeeld leesbril of mobiele telefoon. U ontlast op deze manier uw schouders, nek en armen. Tevens geschikt om uw tablet en GSM op te zetten en handsfree te kunnen bedienen.

POM-V!GO of www.vtwonen.nl of www.bol.com

A A Vergroot
Print
Nesos ZonMw Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport ZonMw
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport
ZonMw
ZonMw